Top lista savršenih beogradskih šoljica kafe

Written by Daniela Milaković on .

kafa

"Kafa je naša prošlost, ali i naša budućnost", jednom prilikom napisao je pisac Momo Kapor. Moglo bi se reći da, kada je o kafi reč, u našem društvu vlada afinitet prema domaćoj ili takozvanoj turskoj kafi, ali se sa istom merom uživanja ispija cappuccino ili espresso. Ovaj aromatični napitak služi kao priprema, odnosno predstavlja dodatnu dozu energije koja je potrebna za svakodnevne obaveze. Beograd je poznat po nepreglednom broju kafića i ovih top pet domova dobrih šoljica izabrano je u grupu idealnih kutaka sa magičnim napitkom za svačiji ukus.

1. kafeterija

1. Kafeterija

Koncept je baziran na njujorškim kafeterijama koji se umnogome razlikuje od kafića iz Strahinjića Bana. Odiše opuštenom i nonšalantnom atmosferom. Svi kafeni napici se toplo preporučuju i trebalo bi naglasiti da je ljubazno osoblje uvek raspoloženo da ispuni svaku želju što se tiče kafe.

Adresa: Kafeterija, Dorćol - Žorža Klemansoa 10, Kafeterija, Vračar - Koče Kapetana 32, Kafeterija, Novi Beograd - A Blok, kod Delte, Kafeterija, Studentski trg - Zmaja od Noćaja 13

2. koffein

2. Koffein

Pored kafe koja nađe put do svakog ljubitelja kafe, služe se vrhunski čajevi i smutiji (smoothie). Prvobitni objekat je otvoren na Dorćolu, ali postoji u blizini Knez Mihajlove. Najviše se ističe Papua Cappuccino, čija mesavina kafe potiče sa Papua Nove Gvineje.

Adresa: Koffein, Dorćol - Cara Dušana 65, Koffein blizu Knez Mihajlove - Uskočka 8

3. Kafasutra

3. Kafasutra

Prvenstveno se ističe zbog specifičnog naziva, ali ovaj lokal, koji se nalazi na Novom Beogradu, itekako ima šta da ponudi ljubiteljima kafe. Ukoliko ste tamo prvi put, osoblje će vas pitati kakvu kafu preferirate i napraviće jedinstveni napitak koji odražava vašu ličnost. Toplo se preporučuje Dutchberry, kafa čiji je "aftertaste" kombinacija cimeta i višnje.

Adresa: Jurija Gagarina 31

4. Aviator

4. Aviator Coffee Explorer

Objekat koji je skoro otvoren na Vračaru odaje toplu atmosferu. Osim Vračara Aviator je svoju lokaciju proširio i na Dorćol. Poznat je po odličnim i svežim pecivima ( favorit su kroasani) i odličnoj kafi. Jedna šoljica običnog espresa ili kapućina u kombinaciji sa sveže ceđenim sokom i kroasanom se ne propušta.

Adresa: Aviator Vračar - Cara Nikolaja II 19, Aviator Dorćol - Gundulicev venac 59a

5. Java

5. Java Coffee Serbia

Nalazi se na Senjaku i važi za simbol mesta sa izuzetnom kafom. Osoblje poseduje ozbiljno znanje u pravljenju kafe. Specijaliteti kuće su svakako ledeni čaj sa kafom i espresso tonic koji dokazuju da je fuzija kafe i drugih bezalkoholnih pića prava poslastica za čulo ukusa.

Adresa: Andre Nikolića 7