Promovisan drugi broj časopisa „Knjiženstvo“

Written by Dimitrije Gašić on .

biljana dojcinovic

U petak, 1. marta na Filološkom fakultetu, promovisan je drugi broj onlajn časopisa „Knjiženstvo".

Časopis se bavi afirmacijom ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine. Značaj ove platforme se ogleda u tome što na jednom mestu možete pronaći blizu hiljadu radova i publikacija domaćih spisateljica, ali i njihove biografije, kako iz profesionalnog, tako i iz privatnog života. Ukratko, više ne morate da listate prašinjave časopise u bibliotekama kada vam je potrebno saznanje o ovoj oblasti naše književnosti.

„Prednost digitalnog izdanja časopisa je u tome što korišćenje forme nisu izvodljive u štampanom izdanju. Recimo, vi možete jednostavno da pristupite ne samo publikacijama, već otići dalje, istraživati i pretraživati. Lakše se distribura, dovoljno je da samo nekom pošaljete link i prosledili ste mu čitav časopis", objašnjava dr Biljana Dojčinović, urednica.

Ovaj zanimljiv projekat finansira Ministarstvo nauke i prosvete i bez obzira što je ovo tek drugi broj, već je uvršten u bazu evropskih podataka za žensku književnost. Namenjen je ne samo akademskoj javnosti, već svim ljubiteljima domaće ženske književnosti.

Na promociji časopisa, prisustvovalo je dosta predavača sa Filološkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Fakulteta za medije i komunikacije. Pored profesora, lični doprinos ovom časopisu dalo i je mnogo mladih ljudi. Baza je dvojezična, ali samo donekle jer je za dublje istraživanje neophodno poznavanje srpskog jezika.

Više na: www.knjizenstvo.rs  

P3010120